Φεϊρούζ και αναμνήσεις

Περπατώντας στους δρόμους άκουσα ένα τραγούδι που άκουγε από το κινητό του καθισμένος σε  παγκάκι ένας μαυριδερός άντρας , φορούσε κελεμπία άσπρη και παντόφλες καλοκαιρινές,μέσα στο κρύο.
Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα πέρασα από μπροστά του ,έριξα ένα γρήγορο βλέμμα ίσως για να του χαμογελάσω για το τραγούδι που χάιδεψε τ αυτιά μου, μα είχε τα μάτια κλειστά. 
Άκουγε το  "Le Beirut" από μια  αγαπημένη μου τραγουδίστρια τη Φεϊρούζ .
Πρώτη φορά που άκουσα αυτή τη υπέροχη  φωνή ήμουν 19 χρονών και ο γιος μου μικρός σχεδόν ενός έτους και θυμάμαι τον ηρεμούσε πολύ όταν την άκουγε και αποκοιμιζόταν στο καρεκλάκι του.

Σκέφτηκα λοιπόν να σας γράψω λίγα λόγια για αυτήν την Λιβανέζα τραγουδίστρια , που είναι η εθνική τραγουδίστρια στη πατρίδα της,και σύντομα θα διακοσμήσει ενα απο τα κοσμήματα μου.
Στον αραβικό κόσμο έχει δημιουργηθεί μια παράδοση, το ραδιόφωνο να παίζει τα τραγούδια της τις πρωινές ώρες, όταν ο κόσμος πίνει τον πρώτο του καφέ πριν φύγει για τη δουλειά. Η φωνή της κι οι εξαίσιες μελωδίες που τραγουδά, συνθέτουν έτσι, το σάουντρακ των πρώτων στιγμών της καθημερινότητας πολλών ανθρώπων.

 Το πραγματικό της όνομα είναι Νουχάντ Χαντάντ. Λίγα χρόνια αργότερα μετακομίζει στη Βυρητό. Η πρώτη της επαφή με τη μουσική είναι από το ραδιόφωνο ενός γείτονα. Ούσα μαθήτρια θα ενταχθεί στην σχολική χορωδία ενώ αργότερα θα πάρει μέρος σε ραδιοφωνικά προγράμματα. Ο συντηρητικός πατέρας της Ουάντι Χαντάντ (Wadi Haddad) δεν συμφωνούσε με αυτή την επιλογή και αρχικά είχε αρνηθεί να δώσει την άδειά του.

Συμμετέχοντας αρχικά σε χορωδίες, αποφασίσει να κάνει το μεγάλο βήμα. Παίρνει μέρος σε μια οντισιόν ενός σταθμού τραγουδώντας το "Mawal" και το "Ya Zahraten Fi Khialay" εντυπωσιάζοντας τα στελέχη. Ένα από αυτά, ο Halim Elrumi, αντιλαμβανόμενος τις εξαιρετικές φωνητικές της ικανότητες, της προσφέρει τραγούδια και της δίνει το καλλιτεχνικό όνομα Φεϊρούζ.

Ο Halim Elrumi αποφασίζει να γνωρίσει τη Φεϊρούζ σε δυο πολυτάλαντα αδέρφια, τον Assi και τον Mansour Rahbany, oι οποίοι ενθουσιασμένοι από τη φωνή της, δέχονται να της γράψουν τραγούδια. Η επαγγελματική σχέση της Φεϊρούζ και του Ασσι σύντομα θα εξελιχθεί σε μια τρυφερή σχέση και το 1954 θα παντρευτούν. Θα αποκτήσουν μαζί τέσσερα παιδία : Τον Ziad (άξιος συνεχιστής του πατέρα του συνθέτοντας για την μητέρα του μεγάλες επιτυχίες), την Layal (πεθαίνει το 1987 από ανέυρισμα στον εγκέφαλο), τον Hali (υψηλός πυρετός στην παιδική του ηλικία τον αφήνει παράλυτο) και την Reema (εκτελεί χρέη manager και είναι συνέχεια στο πλευρό της μητέρας της μέχρι σήμερα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου