Γιατί οι selfies ήρθαν για να μείνουν

Ο James Walcott κάνει τη διάγνωση ενός εθισμού της σύγχρονης κουλτούρας


Όταν η Ellen DeGeneres φωτογράφισε την αστραφτερή ομάδα κατά τη διάρκεια της ζωντανής αναμετάδοσης των Όσκαρ στις αρχές του 2014, η εικόνα αναδημοσιεύτηκε στο Twitter δύο εκατομμύρια φορές, και φαινόταν ότι θα αυτή η στιγμή θα μπορούσε να είναι η κορύφωση αυτής της μανίας- τι θα μπορούσε να ξεπεράσει αυτό; Όταν κάτι παίρνει μια τόσο εμπορευματοποιημένη και θεσμοθετημένη μορφή, τότε συνήθως έχει τελειώσει, αλλά τίποτα δεν έχει τελειώσει στην πραγματικότητα – οι παραδοσιακοί κύκλοι του νέου και του ντεμοντέ έχουν καταργηθεί και ισοπεδωθεί σε ένα διαρκές παρόν. Τίποτα δεν μπορεί να αντατρέψει την άγρια αφθονία του selfie. 
Έχει αποδειχτεί ξανά και ξανά ότι στα λάθος χέρια είναι εργαλείο του διαβόλου. Ένας κατ' επανάληψη ληστής τραπεζών συνελήφθη επειδή έβαλε στο Facebook ένα selfie του κρατώντας το όπλο που χρησιμοποίησε στις ληστείες.
Μια γυναίκα στο Ιλινόις συνελήφθη αφότου πόσταρε ένα selfie φορώντας ρούχα που μόλις είχε κλέψει από μια μπουτίκ.   Στην πρόσφατα δημοσιευμένη συλλογή της "Not that kind of girl" η Dunham γράφει ότι το selfie είναι επινόηση της μητέρας της. «Ναι, υπήρχαν αυτό-πορτρέτα και πριν, αλλά αυτή τελειοποίησε την τέχνη του ευάλωτου με ασαφή σκοπό.» Πράγματι, τα αυτοπορτρέτα είναι τόσο παλιά όσο και η φωτογραφία, επικουρούμενη από την στρατηγική χρήση κατόπτρων. Η έλευση της Polaroid ήταν επίσης ένας σημαντικός συντελεστής αυτής της πρακτικής.   Αλλά αυτές οι τεχνικές δεν είδαν «κλιμάκωση» - ήταν ο γάμος της ψηφιακής τεχνολογίας με το διαδίκτυο που πολλαπλασίασε το σύστημα διανομής. Το περιοδικό Allure τοποθέτησε την έναρξη των selfies με την εμφάνιση του iPhone 4, το 2010, με την κάμερα που λειτουργεί προς τις δύο πλευρές, μεταμορφώνοντας ένα τηλέφωνο σε καθρέφτη. Τα social media είναι η προέκταση του ταραγμένου μας νευρικού συστήματος και ο κύκλος ανατροφοδότησης κάνει τους ήδη νευρικούς χρήστες ακόμη πιο εθισμένους. Μόλις εθιστείς, είναι πολύ δύσκολο να αποχωρήσεις, ειδικά όταν όλοι γύρω σου εξακολουθούν να κλικάρουν σαν τρελοί. 
Πηγή:www.lifo.gr

Σχόλια